De vorm die aan de diamant wordt gegeven hangt af van de oorspronkelijke vorm van de ruwe steen. De meest begeerde vormen zijn : ovaal, rond, peer, smaragd, hart en de marquise (zie hiernaast). Alles hangt echter af van uw persoonlijke voorkeur.
Het briljantslijpsel heeft minstens 32 facetten aan de bovenzijde en minstens 24 facetten aan de onderzijde. Dit slijpsel wordt vooral gebruikt bij diamant. Naast briljant is er bijvoorbeeld ook;
het achtkantje, roos, trappenslijpsel, tafelslijpsel, e carré, de baquette, de ovaal en de peer. Een achtkantje heeft aan de bovenzijde en aan de onderzijde 8 facetten. Dit komt vooral voor bij kleine diamantjes. Een roos is een facettenslijpsel zonder “tafel” en zonder onderhelft.

verlovingsring
Cut
 
diamantslijpsels

Het slijpsel heeft betrekking op de interne verhoudingen en op de wijze waarop die geslepen worden. De meest bekende vorm is briljant rond.
Aan het einde van de 17 eeuw ontwikkelde de venetiaanse graveur Vicenzo Peruzzi een diamantslijpsel met 58 facetten de voorloper op het huidige briljantslijpsel.
Door de optimale verhoudingen van het moderne volbriljant komt de diamant volledig tot zijn recht doordat de maximale hoeveelheid licht weerkaatst wordt.
diamantlichtopbrengst

 
 
 
Copyright © 2017 briljanten.be. keurtekens goud en zilver   |   aparte sieraden